Vandringstips Dalstorpasjön runt

Jälmåleden, Dalstorpasjön runt


Den 8 maj besökte vi Jälmåleden. Jälmåleden ligger i Tranemo kommun och är en 35 km lång vandringsled som går att korta av som vi gjorde. Vi gick Dalstorpasjön runt och lite till.

Jälmåleden sevärdheter

Det finns flera intressanta sevärdheter utmed leden som gravfält från vikingatiden och ruiner från industriepoken på 1800-talet. 

Paddla kanot i Jälmån

Vill du kombinera din vandring med att paddla kanot går det också bra. Här står jag på Hjälmaforsbron och det var allt lite skakigt att gå där över ån som forsade fram under mina fötter. Jag är lite höjdrädd också.


Jälmåleden

Avstånd mellan broarna

Här nedan ser du se vilka broar du passerar under vandringen och avståndet mellan dem.

Jälmåleden

Hjälmafors, Jälmåleden

Vi startade vår vandring här vid Hjälmafors


Vi gick utmed Jälmån en bra bit och det var fantastiskt vackert och magiskt att höra hur ån forsade fram.

Jälmåleden

Daltorpapsjön

Efter att vi vandrat på ett tag vek vi av för att gå vidare runt Daltorpapsjön. Dalstorpasjön som ligger norr om Dalstorp med gårdar och skog runtom. Vill du fisk i sjön finns det abborre, gädda, braxen, gös, mört och om du har tur kan du även fiska upp öring och ål.


Dalstorpasjön runt


Industriepoken på 1800-talet

Vissa delar av Jälmåleden går genom beteshagar, blötmarker och ojämn kuperad terräng, men överlag var det en ganska lätt vandring. 

Vandringen sker längs med Jälmån men även runt sjöarna Dalstorpasjön och Nittorpssjön. Vi gick som sagt runt Dalstorpasjön. Längs med vandringsleden såg vi flera badplatser och historiskt intressanta platser. Vi passerade gravfält samt flera ruiner, bland annat från industriepoken på 1800-talet.

Dalstorpasjön

Det var väldigt fint runt sjön. Det är inte klokt hur mycket fina plaster och samhällen det finns i vårt avlånga land. Det gäller bara att ge sig ut på äventyr och leta. Det fanns en bra grill/övernattningsplats vid sjön också. Här är bild på den.

Rastplats

Efter att ha gått runt sjön gick vi vidare mot vår start vid Hjälmafors. Vi valde att fortsätta några km till innan vi var färdiga för dagen och fick ihop ca 10 km, de sista km var jag väldigt trött i ryggen och knät, började snubbla och halta mera. Men det gick bra.

Jälmåleden

Den sista biten vi gick var förbi dessa ställen. Vi stannade också för fika här vid denna ruin som var en gammal smedja.

Jälmåleden

Jälmåleden

Sen gick vi förbi Stocken som platsen hette. Vi hade en helt fantastik dag. Åker gärna dit igen

Jälmåleden

 Kan verkligen rekommendera Jälmåleden

0 Comments

Tack för att du läser. Lämna gärna en kommentar.
//Stina