Vandringstips i Sjuhäradsbygden

Har du vandrat i Sjuhärad?

Nu när det är vår, något varmare och soligt vill vi alla vara ute. Normalt brukar uteserveringar krylla av folk och vi umgås till höger och vänster.

Våren 2020 ser annorlunda ut pga covid-19 och jag misstänker att vi måste följa samma restriktioner till sommaren som vi har idag.

Nu vet jag att det är förvånansvärt många som verkar tro att det här med covid-19 inte är så allvarligt och rent ut sagt struntar i alla restriktioner, tyvärr, men det är en annan historia.

Tips på 4 stycken vandringsleder i Sjuhäradsbygden

Jag tänkte tipsa om vandringsleder i Sjuhäradsbygden för vad passar väl bättre än att ge sig ut i naturen i tider som dessa. Förövrigt är motion, natur, frisk luft, sol och allt annat som hör till bara bra för hälsan.

Sjuhäradsbygden

Mellan kuperad skog, vackra hagar och ängsmarker samsas ca 100 sjöar i detta vackra inlandsområde som heter Sjuhäradsbygden.

Vandringsleder i Sjuhärad

Här finns flera olika leder, allt från 2 km till flera mil långa i vild, vacker och varierad natur. Sjuhäradsbygden omfattas av kommunerna Bollebygd, Borås, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda.

Ta dig tid

När jag och Joachim är ute och vandrar/motionerar tillsammans vill han gärna skynda på, medan jag är den som vill stanna och fotografera, lyssna, lukta, insupa atmosfär och njuta. Vi kan göra både ock tänker jag, men ibland vill jag bara gå ut, bara gå och inte tänka på att vi måste gå ett visst antal kilometer i snabb takt. 

Jag tänkte tipsa om några fyra vandringsleder vi har gått. Vill du skriva ut karta över de olika vandringslederna kan du göra det på www.outdoorsjuharad.se

1. Vandringsled Kypegården 8,7 km

Kypegården har flera slingor i varierad terräng och det finns även badplats med möjlighet till att bada bastu. Vandringen sker delvis på grusvägar och delvis på mindre skogsstigar.

2. Hofsnäs naturstigar 1 km - 4,8 km

Hofsnäs är riktigt fint, speciellt under vår, sommar och höst. På Hofsnäs finns Hofsnäs Herrgård med café, badplats, flera grillplatser och sevärdheter som Torpa Stenhus. Här finns mycket att se och möjlighet till fiske finns också. Alla spår utgår från parkeringsplatsen på Hofsnäs.

3. Vänga Mosse 2,3 km - 4,9 km

Vänga mosses vandringsled är fantastik. Ett ställe jag verkligen kan rekommendera och en del av leden går på spång. Vänga mosse har rikt fågelliv med bland annat häger, 
trana och enkelbeckasin. I närheten av Vänga mosse ligger Vänga kvarncafé som är ett mysigt fikaställe.

Vänga Mosse 2,3 km - 4,9 km

Spång

4. Sjuhäradsleden 140 km

Sjuhäradsleden är hela 140 km lång som börjar i Hindås och går via Bollebygd, Borås och Ulricehamn till Mullsjö. Vi har inte gått hela den leden, men vi gick en bit på Sjuhäradsleden uppe vid Rya Åsar i Borås som du kan läsa om i inlägget Promenad med kaffepaus i solen. Rya Åsar är ett av våra vackra naturreservat.

Sjuhäradsleden är indelad i 10 etapper och den ingår även i den internationella vandringsleden Europaled 1 som startar i Italien. Längs sjuhäradsleden finns det ett flertal rastplatser och övernattningsställen.

Rya Åsar

0 Comments

Tack för att du läser. Lämna gärna en kommentar.
//Stina