Vandringstips Storsjön runt

Storsjön runt på 3 timmar

Den 2 april bestämde vi oss för att gå Storsjön runt som är ca 10 km lång.
Vi packade ryggsäck men kaffe, trangia kök, tillbehör till vegokorv med bröd och vatten.

Vandringsleder

Naturreservat Storsjön

Storsjön är ett kommunalt naturreservat som ligger ca 1 mil sydväst om Borås, inte långt från Viskafors. Det är populärt, välutnyttjat rekreationsområde och utflyktsmål.

I somras var vi vid storsjön och badade. Det finns ett stort grönområde vid sjön och risken för att trängas är inte stor, det finns gott om plats till alla.


Vandringsleder

Aktiviter Storsjön

Vid storsjön finns vandringsleder, motionsspår och iordninggjorda grillplatser och vindskydd. Många människor besöker området sommartid för att fiska och bada, och vintertid för att åka skidor och skridskor.



Storsjön vacker natur

Sjön som egentligen är en damm, har oregelbunden form med många vikar och skär och små öar. Här häckar många fåglar, till exempel storlom, mindre strandpipare, grönbena och enkelbeckasin. Sjön omges av våtmarker och barrskog, varav en stor andel är gammal skog, med ett rikt fågelliv med arter som skogssnäppa, orre och tjäder. Terrängen är medel/svår och vi snavade flera gånger under var tur.

Trangia kök

Trangia

När vi hade vandrat i ca 5 km stannade vi för att fylla på energidepåerna med vegokorv som vi "grillade" på trangia köket som jag fick i julklapp av kära sambon. Vi hittade en riktigt mysig rastplats uppe på en kulle med fin utsikt.

Spång


Historik Storsjön

Storsjön tillkom 1909 genom fördämning för vattenkraftsutvinning. Från början fanns sex små sjöar och flera gårdar och torp som då lades under vatten. På botten av sjön finns lämningar kvar av dessa gårdar, broar och odlingsrösen. Norra delen av området har använts för kolframställning på 1700- och 1800-talen och det finns flera välbevarade kolbottnar (rester efter kolmilor). Läs mer om storsjön på Storsjön | Länsstyrelsen Västra Götaland (lansstyrelsen.se)

0 Comments

Tack för att du läser. Lämna gärna en kommentar.
//Stina