Akvedukten Håverud

Akvedukten

När vi hade installerat oss i stugan med utsikt över akvedukten i Håverud, tog vi oss en promenad ner till Dalslands Center vid kanalområdet. Du kan läsa om stugan på The Visitor här

Vi promenerade från stugan mot den större parkeringen som fanns till vänster om vår stuga när vi hade stugan bakom oss. Sen gick vi förbi kiosken/caféet där det gick en gångstig ner mot akvedukten. Kuperad terräng med trappor, klippor och naturstig. För mig fungerade det bra att gå där. Det fanns en liten avsats där vi kunde stå och då passade jag på att ta detta fotot.


Historia Håverud

Håverud är ett av de mest kända och mest besökta turistmålet i Dalsland där en och samma plats korsas via lands-, järn- och vattenvägar. 

Den största sevärdheten är naturligtvis akvedukten. Akvedukten byggdes i samband med utbyggnaden av Dalslands kanal 1865-68 under Nils Ericsons ledning. Den är en 32,5 meter lång u-formad stålbalk, upplagd på plintar diagonalt tvärs över forsen. Idag används kanalen endast för turisttrafik. Så här beskriver Dalslands Kanal AB uppkomsten av kanalen. 

Läs mer om Håveruds Historia på Destination Håverud


Utsikt Akvedukt

Håverud Kanalmuseet

Vi var aldrig in på museet. Vet inte varför men jag tror inte tiden räckte till av någon konstig anledning. Vill du veta mer om museet kan du läsa på deras hemsida Kanal Museet i Håverud

Håverud

Dalslands Center

Vid centret finns en restaurang som heter Håfveruds Rökeri & Brasseri och maten är väldigt god. Inne på centret finns souvenirer, Dalslands glashytta, konst, glassbar, café och informations om Dalslands natur och djur. Det finns även toalett inne i byggnaden. Det finns en antikaffär och två secondhandbutiker. Det finns kort och gott en hel del att roa sig med och framför allt finns slussområdet som är helt fantastiskt. 

Länk till Dalslands Centers hemsida

Glas


Det var väldigt fint men också ganska mycket folk överallt som vi försökte hålla oss undan ifrån. 
Tyvärr är en del helt nonchalanta när det gäller de restriktioner vi har gällande covid-19 situationen.

Håverud

Håfveruds Rökeri & Brasseri

På semestern behöver vi fukta strupen mellan varven och det gjorde vi med Håfveruds Rökeri & Brasseri ekologiska lokala öl. Vi åt även en liten dessert efter ölen. 

Ekologisk Öl

Promenad vid kanalen och akvedukten

Efter dryck och desserten tog vi oss en liten tur vid kanalen och akvedukten. Vi tittade på båtar som skulle slussar upp flera meter i kanalen. Väldigt intressant och underhållande. Den ena båten större än den andra.

Dalslands Kanal

Efter promenader, öl, annat smått och gott kände vi oss båda ganska trötta. Vi valde att promenera tillbaka till stugan för att sätta oss på uteplatsen med varsin dryck. Vi stekte även vegokorv som vi åt med bröd. Riktig campingmat. Framåt 22-tiden kände vi att det var dags att lägga oss eftersom vi skulle upp ganska tidigt dagen efter för en 5 timmans kanalbåts tur som jag kommer skriva mer om i nästa inlägg.


2 Comments

  1. Verkar som ni haft det trevligt förutom vissa "problem" med stugan då.
    Städat vill man ju att det ska vara och fräsch säng.
    Ser fram emot fler inlägg.
    Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti

      Vi hade det väldigt trevligt även om det inte blev så bra sömn :-)
      Kram Stina

      Radera

Tack för att du läser. Lämna gärna en kommentar.
//Stina