Ayutthaya, dag 2

Inträde Ayutthayas tempelområden

Nu kommer det äntligen några efterlängtade inlägg som jag lovade. Tyvärr har inte jag haft så mycket tid att sitta vid datorn och blogga, men idag vaknade jag tidigt (05,30) och passar därför på.

Tisdagen den 17 juli besökte vi fyra olika områden med tempelruiner i Ayutthaya och jag kommer skriva om dem i kronologisk ordning. Har skrivit med lite historia som jag har hittat på internet och översatt.

Inträde Ayutthayas tempelområden 

Vi köpte en biljett som gäller för 6 st tempelområden och kostade 220 bath/person. Normalt kostar det 50 bath i inträde per område. Vissa områden är gratis inträde. Genom att köpa denna biljett som vi gjorde, sparar man några slantar. Vi har åkt tuk-tuk för 1200 bath idag, så det rullar på, kan man säga.

Enklaste sättet att ta sig till de olika plasterna är med tuk-tuk, det är alldeles för långt att gå enligt oss. Det finns cykelleder om man vill ta sig runt på cykel.
Tuk-tuk kostar normalt 200 bath/timme men ibland tar de 300 bath/timmen för att åka runt.

På vissa bilder kommer ni se Buddhastatyer som har avhuggna huvuden, kroppar och ibland arm och det beror på att när Ayutthaya plundrades av Burmeserna så gjorde de så pga att det fanns guld inuit statyerna.

Historia Wat Mahathat Ayutthaya

Enligt den officiella thailändska historien, som hänvisar till undersökningarna av de kungliga historierna i Ayutthaya och prins Damrong Rajanubhab, börjar Wat Mahathats historia år 1374, när kung Borommaracha uppförde templet på denna plats med ett annat namn: Phra Si Rattana Mahathat.

Hans brorson och efterträdare Ramesuan (1369-1370, 1388-1395) utökade platsen år 1384 för att bygga ett stort tempel, medan han var där som munk. Under denna tid fick templet sitt nuvarande namn.



Wat Mahathat

Wat Mahathat




Wat Mahathat

Historia Wat Ratchaburana Ayutthaya

Wat Ratchaburana grundades år 1424 av kung Borommarachathirat II i Ayutthaya Kungariket och byggdes ovanpå hans två äldre bröders kremeringsplats. De två bröderna hade kämpat i en duell för det kungliga arvet av sin far Intha Racha. År 1957 blev templets krypta plundrad på ett stort antal Buddhabilder och guldrelief.

Tjuvarna fångades senare, men få av skatterna återficks. De få som återficks finns nu i det närliggande Chao Sam Phraya-museet. Vid senare utgrävningar av kryptan har det upptäckts flera sällsynta Buddha-bilder.

Wat Ratchaburana


Wat Ratchaburana



Wat Ratchaburana

Historia Wat Chaiwatthanaram Ayutthaya

Templet byggdes 1630 av kung Prasat Thong som det första templet under hans regeringstid och till minne av sin mors bostad i området. Templets namn betyder bokstavligen "Templet för en lång, härlig - härlig regeringstid. Den var designad i Khmer-stil som var populärt på den tiden.

Hela konstruktionen står på en rektangulär plattform och halvvägs upp finns dolda ingångar, till vilka branta trappor leder.

Den centrala plattformen är omgiven av åtta chediformade kapellet (Thai: เมรุ ทิศ เมรุ ราย - Meru Thit Meru Rai) som är förbundna med en rektangulär tvärformad passage (Phra Rabieng). Passagen hade många sidoposter och var ursprungligen täcka och öppna inåt, men idag finns bara grunden för pelarna och ytterväggen kvar. Längs väggen fanns det 120 sittande Buddha-statyer, förmodligen målade i svart och guld.

Den gamla huvudstaden, Krung Kao, totalförstördes av burmeserna år 1767 och eftersom Wat Chai Watthanaram inte skonades, övergavs templet.
Stöld och försäljning av tegelstenar från ruinerna samt halshuggning av Buddhas statyer var vanligt. Först år 1987 började thailändska konsthögskolan att återställa platsen och år 1992 öppnades det upp för allmänheten.

Wat Chaiwatthanaram

Wat Chaiwatthanaram


Wat Chaiwatthanaram


Wat Phutthaisawan, den liggande Buddhan

Har inte så mycket historiskt att skriva om detta område och därför låter jag bilderna tala.

Wat Phutthaisawan

Wat Phutthaisawan

Wat Phutthaisawan


Fortsättning följer...

0 Comments

Tack för att du läser. Lämna gärna en kommentar.
//Stina